6 стъпки за отстраняване на проблеми с качеството на млякото

Качеството на млякото продължава да се подобрява, но не всеки производител го измерва редовно. Производството зависи от здравето на стадото, поддръжката на оборудването и други фактори.
През 2017г. повече от 9 милиона крави в САЩ са произвели 215 милиарда паунда течно мляко. Средният брой соматични клетки в DHI стадата през същата година е 197 000 клетки на мм2, най-ниският от началото на записването през 1995г.

Въпреки че качеството на млякото продължава да се подобрява, това не означава, че почти всеки производител на млечни продукти в САЩ не го измерва постоянно. В крайна сметка качественото мляко си заслужава. Но производството му зависи от толкова много: здравето на стадото, хигиенизирането и почистването на оборудването, обучението на служителите, процеса на охлаждане и др.

С толкова много неща в процеса за качеството на млякото, как да знаете към кое от тях да се насочите, когато има проблем?

1. Проверете системата

Извършете визуална проверка на системата и потърсете очевидни признаци на проблеми. Колекторите, чорапчетата, вакуумните маркучи, резервоара за мляко и гумените части от оборудването са податливи на бактериални натрупвания и остатъци. Уверете се, че сте проучили внимателно процеса на измиване за потенциални проблеми.

2. Задайте си въпроси
Прегледайте статистиката си и задайте хиляди въпроси, които може да са необходими, за да откриете проблема.

Кога е започнал проблемът и какво се е променило, откакто сте го забелязали за първи път? Нов нагревател за топла вода, промяна в процедурите, нови служители, различни препарати или запечатки, омекотител за вода, повреден компресор, нови маркучи или уплътнения или промяна в околната среда на кравите – всички те могат да бъдат фактори. Въпросът е да се опитате да бъдете възможно най-конкретни в анализа си.

3. Изследвайте прясна проба от резервоара за съхранение на млякото

Ето какво ще искате да вземете в предвид: брой соматични клетки, предварителна инкубация, лабораторно пастьоризирано количество, брой колиформи, псевдомонас, стрептококи и стафилококи от околната среда, заразен мастит (S. agalactiae и S. aureus).

4. Извършете пълно измиване
Докато чакате резултатите от тестовете, които могат да бъдат готови до 72 часа, извършете пълно измиване на доилната зала и проверете следното:

Температурата на водата. Нивата на химикалите (т.е. активна алкалност, наличен хлор и pH). Продължителността на циклите (могат ли да бъдат съкратени или пропуснати?). Обема на водата (изсмукване на въздух по време на циркулацията на препарата за почистване?). Въздушните инжектори (работят правилно и в оптимална последователност?). Източването на системата (изтичане на водата от ваната или отворен отводнителен канал по време на циркулацията?).

5. Анализирайте лабораторните резултати

Дори ако сте открили проблем по време на измиването и сте го отстранили, не приемайте, че това е източникът на високото количество бактерии. За да ни помогне да се ориентираме в резултатите, Университетът Корнел публикува следната таблица в проучване от края на 90-те години на миналия век.

тестови резултати за качеството на млякото
6. Приемете неяснотата

За съжаление, не винаги ще намерите еднозначен отговор. А ако го намерите – може би ще се дължи на късмет?

За перфектно качество на млякото, запознайте се с продуктите на DeLaval.

Най-преглеждани

Грижа за телетата с DeLaval

Когато инвестирате във Вашите телета, инвестирате във Вашето бъдеще.
Телетата са бъдещето на всяка млечна ферма. Важно е да им дадете подходящ старт.

Телетата се раждат с почти никаква имунна система и имат малка или никаква естествена способност да се…

Виж още »
нов подход за доене

DeLaval с нов подход за доене

DeLaval представи система за регулиране на потока и стимулация на вимето – Flow-Responsive™, като иновация в новата им система за доене. Новият подход намалява времето за доене с до 10%, като адаптира вакуума към профила на млечния поток на всяка…

Виж още »

Съхранение на биологично зърно в полиетиленови чували Budissa BAG

Много биологични земеделски производители са изправени пред въпроса как и къде да съхраняват своите биологични зърнени култури. Не във всички страни/региони местните складове за зърно са подготвени да приемат биологично зърно. Освен това…

Виж още »

Изпратете ни съобщение