Съхранение на биологично зърно в полиетиленови чували Budissa BAG

Все повече биологични фермери използват тази технология за съхранение на биологични зърнени култури

Много биологични земеделски производители са изправени пред въпроса как и къде да съхраняват своите биологични зърнени култури. Не във всички страни/региони местните складове за зърно са подготвени да приемат биологично зърно.

Освен това биологичните земеделски производители често отглеждат няколко култури с различен добив и период на прибиране на реколтата. Това изисква отделно съхранение в различни силози.

Изграждането на силози със сигурност е една от възможностите за съхранение на собствените биологични зърнени култури. От друга страна, този вариант със сигурност е най-скъпият. Бързо може да се достигне до инвестиционни суми от 250 €/тон и повече. За много биологични стопанства това не е финансово осъществимо.

Съхранението на биологичните зърнени култури в полиетиленови чували Budissa BAG с помощта на Budissa Grain Bagger предлага евтина и гъвкава алтернатива:

  • Щадящо съхранение на зърното в чувала с помощта на шнек
  • Остатъчният кислород между тях се издишва бързо
  • Производителност до 300 тона на час
  • Стандартен чувал за зърно с дължина 75 м съдържа приблизително 250 тона зърно
  • Сертифициране на торбите за зърно за безопасност на храните
  • След период на съхранение до 24 месеца биологичното зърно може да бъде разтоварено от торбата (Budissa Unloader)
  • Сортовете и различните качества могат да се съхраняват отделно и икономично
  • Процесът е подходящ за всички видове култури, като например: всички видове зърно, царевица, рапица, слънчоглед, бобови култури като соя, грах, фасул, леща и много други

Освен в сухо зърно, мокрия царевичен силаж може да се съхранява и в чували за зърно без консерванти. Особено индустрията за производство на мокра царевица в Европа (производители на биоетанол, нишесте и алкохол) използва тази технология от много години, за да спести ненужни разходи за сушене. При сегашната ситуация с цените на изкопаемите горива тази тема вероятно ще стане още по-актуална.

Повече за полиетиленовите чували Budissa BAG, можете да намерите ТУК.

Сподели статията:

Реализирани проекти

Изпратете ни съобщение

Изпратете ни съобщение