Как да предпазите здравето на вимето през зимните месеци?

Тъй като дните стават по-къси и по-студени е добре да се съобразявате с някои моменти от управлението във фермата, за да защитите здравето и продуктивността на вимето. Дори ако вече имате изграден план на работа, добра идея е да...

Тъй като дните стават по-къси и по-студени е добре да се съобразявате с някои моменти от управлението във фермата, за да защитите здравето и продуктивността на вимето. Дори ако вече имате изграден план на работа, добра идея е да преразглеждате практиките от време на време. Последствията от ниските температури могат да бъдат пагубни за кравите и потенциално да продължат през цялата година.

Ефектът на зимата върху здравето на вимето

Състоянието на вимето през зимните месеци може да се промени с клетъчен стрес. Бързата дехидратация води до разрушаване на кожните клетки, последвано от загуба на естествена хидратация. В стремежа си да компенсират, кожните клетки започват да се свръхпродуцират и забавят естествения процес на обновяване на ексфолирането. Резултатът е удебелено натрупване на стари клетки, което образува люспест слой суха кожа.

Освен това вимето може направо да замръзне при определени условия. Проучванията показват, че течението както и силния и студен вятъра са по-опасни от температурата. При студен вятър с минусови температури, особено по-ниски от -18°C, вимето на животните може да замръзне. Ако вимето е мокро при тези температури и има течение, то може да замръзне за по-малко от минута!

Table2 виме

Дори и вимето да не е замръзнало, но кожата се лющи и е напукана, рискът от инфекциозни заболявания, като херпесен мамилит, псевдоковарска шарка и папилом (брадавици по вимето), се увеличава. Юниците и младите крави са изложени на по-висок риск. 

Как да избегнем замръзване на вимето?

Елиминирайте теченията

Елиминирайте теченията в обора и намалете престоя на студено. Монтирайте ветрозащитни щори в обора, за да намалите скоростта на вятъра. Избягвайте течения, като контролирате вентилацията и проверявате за неизправни ветрозащитни щори. Също така проверете за оставени отворени врати в обора, които могат да създадат тунелна вентилация (течение).

Поддържайте обора чист и сух
Наличието на удобни, сухи зони или боксове за животни е от решаващо значение за здравето на вимето, така че поддържайте постелята чиста и суха. Мократа леглова зона не само увеличава загубата на топлина от повърхността на тялото, но води и до намокряне на вимето и потенциално замръзване. DeLaval предлага настилка, поддържаща легловата зона суха и хигиенична, а освен това има свойства за неутрализиране на амоняк и други миризми. За повече информация и поръчки на настилката DryMaxx кликнете тук.
Поддържайте правилното функциониране на доилната система.
В период, когато вимето може вече да е стресирано от студа, правилното функциониращо оборудване на доилната зала е от съществено значение. Високите нива на вакуум и/или бързите скорости на пулсация водят до лош кръвен поток и неадекватен масаж на вимето. Избягвайте прекомерното доене, почиствайте и дезинфекцирайте оборудването след всяка сесия на доене. За редовна и превантивна поддръжка на доилната Ви зала, се запознайте със сервизният пакет на Агритоп & DeLaval, предлагащ превантивна поддръжка, експертни консултации и 24/7 аварийни услуги. Повече информация за бонус програмата InService™ All-Inclusive можете да намерите тук.
Използвайте запечатки за виме
Използвайте запечатки за виме след доене, за дезинфекция и кондициониране на кожата. Някои фермери спират употребата на запечатки за виме след доене, когато температурите паднат под нулата, защото смятат, че студеното време намалява развитието на бактерии. Проучванията показват, че премахването на дезинфекцията на вимето всъщност увеличава разпространението на патогени на заразен мастит. Ето защо е важно да продължите ефективната програма за потапяне на цицките в запечатка, за да подпомогнете контрола на мастита през зимните месеци. Важно е запечатките, които използвате през зимата да са с високо съдържание на на емолиент (омекотители за кожата) .По този начин се поддържа доброто състояние на кожата на вимето от зимата до пролетта. Запечатките DeLaval са предназначени да подобрят цялостното състояние на кожата, здравето на вимето и да намалят хиперкератозата. Кондициониращите агенти в запечатките за виме намаляват потенциала за напукана кожа, което свежда до минимум шанса бактериите да навлязат в канала на цицките. Вижте пълната гама висококачествени запечатки за виме за преди/след доене, които можете да откриете тук.
Спазвайте добрата хигиена

През цялото време трябва да се използват ръкавици и кърпи за почистване, а вимето трябва да е напълно сухо преди доене. Използването на вода трябва да бъде минимално, тъй като допринася за замръзването на вимето. Можете да замените измиването на вимето с вода преди доене  с почистване и дезинфекция с пяна DeLaval Biofoam или с мокри кърпи, или сухи кърпи накиснати в сапунен разтвор Hamra Soap. След потапяне със запечатка, която има доказана бактерицидна ефикасност, внимателно попийте раздразнената кожа, вместо да я търкате. DeLaval предлага пълна гама от кърпи за почистване и работно облекло, които можете да откриете тук (кърпи за почистване) и тук (хигиенични доилни дрехи).

Дайте време на вимето да изсъхне след потапяне.
Избягвайте излагането на животните на силни студени ветрове след дезинфекция на вимето след доене, за да оставите продукта да изсъхне. Ако това е неизбежно, опитайте се да отстраните излишния дезинфектант. Важно е да наблюдавате кожата на вимето на младите животни, защото те са по-податливи на напукване и замръзване. Не използвайте бариерни запечатки при изключително ниски температури, тъй като обикновено им отнема повече време, за да изсъхнат.
Съхранявайте запечатките за виме според препоръките на производителя
Често забравяно в програмата за управление през зимните месеци е правилното съхранение на запечатките. Някои продукти могат да замръзнат, ако се съхраняват в неизолирани, неотопляеми сгради. Ако се получи замръзване, това може да повлияе на активните съставки. Размразяването може да повлияе на свойствата на продукта, така че млекопроизводителите трябва да се консултират с производителя за конкретна информация.

Предпазването на здравето на вимето през зимните месеци може да отнеме допълнително време и планиране. Въпреки това, ползите от запазеното здраве на животните напълно оправдават вложеното време.

Най-преглеждани

Грижа за телетата с DeLaval

Когато инвестирате във Вашите телета, инвестирате във Вашето бъдеще.
Телетата са бъдещето на всяка млечна ферма. Важно е да им дадете подходящ старт.

Телетата се раждат с почти никаква имунна система и имат малка или никаква естествена способност да се…

Виж още »
нов подход за доене

DeLaval с нов подход за доене

DeLaval представи система за регулиране на потока и стимулация на вимето – Flow-Responsive™, като иновация в новата им система за доене. Новият подход намалява времето за доене с до 10%, като адаптира вакуума към профила на млечния поток на всяка…

Виж още »

Съхранение на биологично зърно в полиетиленови чували Budissa BAG

Много биологични земеделски производители са изправени пред въпроса как и къде да съхраняват своите биологични зърнени култури. Не във всички страни/региони местните складове за зърно са подготвени да приемат биологично зърно. Освен това…

Виж още »

Изпратете ни съобщение