Най-добрата комбинация за прибиране на люцерна

Люцерната е основна и ценна култура в съвременното земеделие, която допринася значително за животновъдството и устойчивите земеделски практики. Научното наименование на люцерната е Medicago sativa и тя е многогодишно цъфтящо растение от семейство бобови (Fabaceae). Широко разпространено е като фуражна култура, използвана предимно за изхранване на добитък като говеда, коне, овце и кози.

Когато става въпрос за фураж от люцерна, качеството може да бъде повлияно от различни фактори. Някои от тях са фазата на растеж при прибиране на реколтата, процеса на сушене и начина на съхранение на силажа или сеното. Важно е да се използва правилната техника за прибиране на реколтата, за да се поддържа високо качество на фуража и да се запазят възможно най-много хранителни вещества. За да се избегне загубата на протеините, които се съдържат в крехките листа, по време на прибирането трябва да се полагат специални грижи. От друга страна, стъблата са по-твърди и могат да бъдат частично дървесинни, което означава, че губят влага по-бавно от листата.

Поради тази причина се използват косачки с гумен валцов кондиционер. Гумените валяци притискат стъблата на люцерната по дължина, като ги отварят на няколко места и по този начин позволяват по-бърза загуба на влага, без да увреждат деликатните листа.

люцерна, SIP
Люцерна, SIP, събиране
Събиране на люцерната

Събирането също е много важна стъпка при прибирането на люцерната. Това е така, защото на този етап фуражът може да загуби най-много листа и да поеме най-много примеси. Важно е да загребвате внимателно и равномерно и да избягвате внасянето на пръст, пясък или камъни във фуража. За да постигнете това, препоръчваме да използвате сенообръщач за прибиране на люцерната.

Сенообръщачите SIP повдигат фуража от земята и го поставят в окопа чрез транспортна лента. Механизмът за събиране е проектиран така, че да предотвратява попадането на примеси във фуража. Освен това тези сенообръщачи имат много по-голям капацитет в сравнение с конвенционалните. Това означава, че фуражът може да бъде прибран за по-кратко време, като се намалява времето, през което остава на полето, и в крайна сметка се подобрява неговото качество.

Люцерна, SIP, косачки
люцерна, SIP, косачки
Специалистът в сферата

SIP е специалист по тревни площи, който предлага разнообразни машини за оптимално прибиране на фураж от люцерна. Те включват предни, странични, двойни комбинирани и HD дискови косачки DISC RC с гумени валцови кондиционери, както и предни и прикачни сенообръщачи AIR. Тези машини са специално проектирани за прибиране на висококачествен фураж, който може да помогне за увеличаване на производството на мляко и месо и на общите добиви във Вашата ферма.

Повече информация за продуктите на SIP можете да разгледате ТУК.

Сподели статията:

Реализирани проекти

Изпратете ни съобщение

Изпратете ни съобщение