Кои са основните мероприятия за продуктивно пасище?

И най-правилното създадено пасище с отличен тревостой при неправилен режим на експлоатацията може за кратко време да бъде унищожено, и обратно – пасища с по-лош видов състав и незадоволителна продукция при правилна технология на използване, съчетана с прилагане на подходящи мероприятия – торене, аериране, подсяване, валиране и др. може да се превърне в продуктивно.

Разбийте буците тор и пръст, почистете и изравнете пасището.

ebousage

Изпражненията в пасищните ливади представляват елементи за торене, които лесно могат да бъдат направени печеливши. За съжаление тези площи са неравномерно разпределени върху пасищата. Ако фермерът не реагира, се получават зони от празни петна. След това тези дупки бързо ще бъдат запълнени от плевели. Решението е да раздробите и разпръснете тора върху ливадата, за да разпределите неговата наторителна стойност равномерно върху земята. Тази операция може да се извършва през цялата година. Препоръчително е обаче да се прави на ниска трева и непосредствено преди дъждовен период, за да може тревата бързо да се „измие“ и по този начин да не загуби вкусовите си качества.

Какво може да се направи? Използвайте топерите и чопъри – те спомагат пасището да се изравни, като се почисти от остатъци, буците тор и малки храсти. Топерите подрязват и разпръскват тревата, по този начин останките се превръщат в тор.

Премахване на мъх

emoussage

Мъхът обикновено има тенденция да расте масово върху почви с твърде висока киселинност на повърхността. Размножава се и върху участъци, които са много сенчести или страдат от лоша аерация на почвата, като тогава земята остава постоянно твърде тежка и твърде влажна. Този мъх може лесно да бъде отстранен чрез механично изстъргване на повърхността на почвата с относително гъвкави зъбци. Тази операция е силно препоръчителна, за да се позволи на ливадата да диша, да се увеличи скоростта на нитрификация и следователно да се съберат всички необходими условия за растеж на полезната трева.

Разпръскване на къртичините

etaupinage

Колкото по-богата на червеи и други микроорганизми е вашата земя, толкова по-вероятно е къртиците да бъдат привлечени. Последицата от тази колонизация обаче е многократната поява на къртичини на повърхността. Тогава изравняването на тези малки хълмове с помощта на полугъвкави стъргалки е повече от препоръчително. Това решение позволява изравняване на терена, за да се предотврати преждевременното износване на ножовете на косачката, но и да се избегне наличието на пръст във фуража при косене.

Регенериране. Дълбоко аериране

aeration en profondeur

На едно поле структурата на почвата е постоянно атакувана. Независимо дали става въпрос за лошо време, утъпкване на пасища или многократно преминаване на селскостопански машини, всичко това неминуемо води до уплътняване на почвата и нейната структура. През есента (след паша) и пролетта е необходимо почвата да се аерира дълбоко (> 3 cm) чрез остъргване по-агресивно от обикновено с твърди зъбци, снабдени с лемежи. Този процес позволява на почвата да се възстанови, което осигурява добра циркулация на водата и въздуха и подобрява затоплянето на почвата, като същевременно стимулира нейната естествена биологична активност. Тази практика значително подобрява добива на пасищата и осигурява по-плътен и по-качествен фураж.

Скарифициране/Брануване

hersage

Това е изключително важна операция. Извършва се чрез внимателно остъргване на първите няколко сантиметра от почвата с последователни редици пружинни зъбци, които вибрират при докосване на земята. Това действие осигурява механично отстраняване на покълнали или пораснали плевели, за да се ограничи конкуренцията им с имплантираната култура. Скарифицирането осигурява и изгребването на всички органични остатъци (мъртва трева, листа и др.), които са се смесили с тревната покривка. Редовното скарифициране осигурява по-добра аерация на почвата и подсилва желаната трева. На същия принцип брануването позволява да се отстрани твърдата кора, образуваща се на повърхността на земята след проливни дъждове, последвани от сух период. Ако не не се направи почвата става непропусклива и благоприятства стагнацията на водата на повърхността, което може да удави съществуващата флора. Последното предимство на скарификацията е, че подготвя почвата за презасяване. Пружинните зъбци разбиват буците пръст и генерират фината пръст, която е от съществено значение за покълването на семената, като същевременно леко изравняват повърхността на почвата.

Подсяване

sursemis

Поради тези многобройни атаки, тревната покривка не винаги остава неповредена след цял сезон. Не е необичайно да се забележи загуба на гъстота на тревата или появата на повече или по-малко големи празни площи, с пряка последица загуба на добив. В зависимост от съотношението на останалата добра трева (поне 30%) може да се обмисли подсяване. Това се състои в допълване на ливадната флора чрез въвеждане на селекция от бързо покълващи и подобряващи се видове.  Все пак трябва да бъдат изпълнени две условия: предварително аериране на земята, за да се отстранят нежеланите видове и генерирането на фина пръст, която е от съществено значение за новите семена (най-рентабилното решение е аератора да се оборудва директно със сеялка). Почвата също трябва да е достатъчно топла и влажна, за да осигури бързо поникване. Следователно презасяването трябва да се извършва през пролетта или в края на лятото, за да се позволи на растенията да пораснат достатъчно, за да устоят на първите суши или слани. 

Избор на аератор

Както всички селскостопански машини, аератора е инвестиция и следователно подлежи на изисквания за рентабилност. Следователно неговата ширина е решаващ критерий за избор. Той трябва да бъде директно адаптиран към повърхността на ливадата, която ще се третира. Брана с подходяща ширина ще трябва да работи по-малко от маломерен модел, за да покрие същата повърхност. Следователно разходите за ремонт на ливадата на хектар ще бъдат по-ниски. Освен това всички инструменти ще работят по-малко и следователно ще се износват по-бързо

superficie terrain

Мощност на трактора

Мощността на вашия трактор е друг елемент, който трябва да се вземе предвид при избора на вашата машина. Аераторите имат определено тегло. Освен това, в зависимост от естеството на задачата, която трябва да се изпълни, работната дълбочина и вида на терена, браните ще изискват подходяща теглителна сила.

 

Предвид техния специфичен обхват на действие, нашите различни аератори са проектирани да се използват в комбинация с подходящи трактори. По този начин в рамката на браната е интегрирана система за закачване, която е съвместима с тези трактори. Следователно типът на прикачване на вашия трактор също е много важен.

 

Повече за аератори и топери JOSKIN можете да немарите тук

Related Posts

auto calf feeder JON6 copy

Обмисляте ли система за автоматично хранене на телета?

Автоматичните хранилки за телета революционизират говедовъдството, предоставяйки иновативно автоматизирано решение за хранене на телета. В тази статия ще Ви предоставим задълбочен анализ на автоматичните хранилки за телета, описвайки техните предимства, потенциални недостатъци и практически съвети, които да помогнат на животновъдите да вземат информирано решение.

Read More
кравеферма караджа-фаг

Кравеферма КАРАДЖА-ФАГ, с. Драгомъж

Проектиране и оборудване на животновъдно стопанство за млечни крави.
Кравеферма КАРАДЖА-ФАГ се състои от две сгради за отглеждане на животните и една сграда с доилна зала, млечно отделение и родилно. Кравеферма КАРАДЖА-ФАГ се състои от две сгради за отглеждане на животните и една сграда с доилна зала, млечно отделение и родилно.

Read More

Join Our Newsletter

Сподели статията:

Реализирани проекти

Изпратете ни съобщение

Изпратете ни съобщение