ПРЕДИ ОПАКОВАНЕ НА БАЛИТЕ
Идеален етап за опаковане на бали:
- Трева в началото на смяната на шиповете
- Люцерна в млад стадий
- Детелина до образуване на пъпки
Твърде рано: Фуражът съдържа намалена хранителна стойност и ниско съдържание на захар
Твърде късно: Увеличаване на задържания въздух, по-лошо запазване на фуража, намаляване на смилаемостта; По-малкото захар и нарастващото съдържание на сурови влакнини влошават процеса на ферментация, което в крайна сметка влошава качеството на силажа.
Съдържанието на сухо вещество също е решаващо, в идеален случай между 35 и 55 %.
Съдържанието на сухо вещество също е решаващо, в идеален случай между 35 и 55 %.
Съдържание на сухо в-во <35% може да доведе до:
- Незавършена ферментация (особено като съдържанието на захар е ниско)
- Бали с неравна форма
- Увеличение на (вероятно токсичен) инфилтрат и по този начин загуба на хранителни вещества
- Трудно и нестабилно съхранение
- Като цяло по-лошо запазени
Съдържание на сухо в-во >55% може да доведе до:
- Загуба на захар
- Промяна в процеса на ферментация
- Повишен риск от образуване на мухъл
Косенето не трябва да е много ниско до земята!
Височината на косене трябва да е минимално от 7 до 8 см и 10 см за люцерната.
Косенето ниско до земята може да доведе до попадане на мръсотия във фуража, да попречи на бързото повторно израстване и да намали засенчването, което води до повече изпарение в почвата и следователно до по-сухи почви.
За да се избегне замърсяване на фуража е препоръчително да се използват подбиращи сеносъбирачи с технологията Pick up AIR.
Подготовка и поддръжка на опаковъчната машина
В допълнение към правилната поддръжка на опаковачната машина трябва да се провери по-специално следното:
- Износването на податливи части (пружини, лагери, ролки, зъбни колела, цилиндри и др.)
- Правилно смазване на всички елементи зa гресиране (вериги, зъбни колела, съединители и др.)
- Скоростта на въртене на движещите се елементи, включително навиващата плоча и рамена
- Почистване на разтягащите ролки, които трябва да са почистени от лепило
- Регулиране на височината на опаковане (подравнете центъра на ролката и балата на обща ос)
- Системната настройка на разтягащите ролки за удължение на фолиото в надлъжна посока трябва да е между 50 и 70% за кръгли бали и между 55 и 63% за квадратни.
ПРЕСОВАНЕ НА ФУРАЖА
За да може опаковъчното фолио да се използва правилно, пресованите бали трябва да бъдат еднакви и консистентни и да имат добра плътност на пресоване.
Предпоставки за това са:
- Симетрично оформени откоси
- Преса според спецификациите на производителя
- Подходящи условия на употреба (добра степен на уплътняване, постоянна и регулирана скорост).
Пренебрегването носи риск от разкъсване на фолиото по време или след опаковането.
ОПАКОВАНЕ НА БАЛИТЕ
Като цяло всяка бала трябва да има най-малко 6 слоя фолио във всяка точка на балата.
Освен това имайте предвид следното:
За фуражи като люцерната нанесете поне 8 слоя стреч фолио
За непрекъснато опаковане трябва да се включат 2 допълнителни слоя за прехода между балите
Ако по време на опаковането между първите два слоя фолио пронизват мрежи или стръкове трева, към засегнатите бали трябва да се добавят два допълнителни слоя, докато се опаковат херметически.
Слоевете фолио трябва да се застъпват поне 50%!
Моля, обърнете внимание: фолиата 750 предлагат по-добро припокриване от фолиата 500 и следователно подобряват уплътняването на балата и по този начин, запазват фуража още повече!
Важно:
- Тревата продължава да живее дори след косене, а клетъчното дишане продължава в присъствието на кислород и консумира захар. Хранителната стойност на фуража също намалява. Ето защо е много важно балата да се увие бързо след пресоването (максимум 2 часа след това)
- Опаковането не трябва да става при дъжд (влагата намалява сцеплението на фолиото) и не в най-горещите часове (топлината влияе на разтягането).
- Залепващата страна на фолиото трябва да е контакт с фуража!
СЪХРАНЕНИЕ НА ОПАКОВАНИТЕ БАЛИ
Опакованите бали трябва да се местят възможно най- малко, по-специално за да се избегне триене и удар по време на съхранение и транспорт. Всяка обработка означава потенциално навлизане на въздух в балата, както и възможна хранителна загуба на фуража.
От съществено значение е да използвате щипки или инструменти, специално предназначени за работа с бали, за да избегнете повредата им в процеса!
Всяка обработка трябва да се извърши или в час след опаковането, или най-рано 72 часа след!
Поради въздушното налягане в балата, всяка намеса от втория до 72-ия час застрашава непропускливостта на слоевете фолио и влошава запазването на фуража
Направете най-добрия силаж за Вашите животни с Агритоп
Ние в Агритоп разбираме значението на висококачествения силаж за Вашите животни.
Ето защо ние предоставяме само най-добрите материали и ресурси за нашите клиенти. Нашият екип от експерти е опитен и посветен на това да гарантира, че вашите нужди от силаж са посрещнати с грижа и прецизност.
Независимо дали сте собственик на малка ферма или голям агробизнес, ние разполагаме с решенията, от които се нуждаете, за да постигнете оптимални резултати. Доверете се на Агритоп за всички ваши нужди за силажа и усетете разликата в качеството.